Hamertenen en klauwtenen

Wat zijn het en hoe kom je er van af.

Klauwtenen en hamertenen zijn verschillend, maar lijken wel op elkaar. En vaak wordt voor klauwtenen ook de term hamertenen gebruikt en visaversa.

Er is sprake van klauwtenen als de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Het uiteinde van de teen raakt dan de grond. Er is sprake van een dynamische klauwteen als de de stand nog corrigeerbaar/beweeglijk is. Is de stand blijvend en dus niet meer te corrigeren, dan is het een gefixeerde klauwteen.

Er is spraken van hamertenen als het eerste gewrichtje in een teen gebogen is en het ander gewricht overstrekt. Ook hier kan de situatie dynamisch en gefixeerd zijn.

Het kan bij alle tenen voorkomen. De grote teen heeft 2 teenkootjes (vergelijkbaar met de duim) en de overige tenen hebben drie teenkootjes (vergelijkbaar met de vingers).

Oorzaak van hamertenen en klauwtenen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder artrose (slijtage) van de tenen, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), een doorgezakte voorvoet, een te lange teen ten op zichte van de andere tenen en het dragen van te kleine schoenen.

Klachten van hamertenen en klauwtenen

De belangrijkste klacht is pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Vooral als er schoenen worden gedragen, kan dit pijnlijk zijn.

De behandeling van hamertenen en klauwtenen

De behandeling van hamertenen en klauwtenen begint met schoenadvies. Ook kunnen er steunzolen worden voorgeschreven. Daarnaast zijn er een aantal silicone prostheses op de markt die bij pijn verlichting kunnen brengen. Hiermee wordt geprobeerd de klachten te verhelpen.

>>> 

Mochten de pijnklachten toch aanhouden, dan kan er besloten worden om te gaan opereren.

Operatie van hamertenen en klauwtenen

Als er besloten wordt tot een operatie, wordt het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen weggehaald. Ook een deel van het eerste kootje zelf wordt verwijderd. Als de specialist de teen gaat vastzetten, haalt hij een klein stukje van het eerste kootje weg. De kootjes gaan daarna aan elkaar groeien. Wordt er meer bot weggehaald door de specialist, dan gaan de kootjes niet aan elkaar groeien.

De teen voelt dan in het begin na de operatie slap aan. Na verloop van tijd wordt er littekenweefsel gevormd in de teen en krijgt de teen weer stevigheid. De teen wordt ook iets korter bij deze operatie en zal daardoor zeker geen drukproblemen meer veroorzaken.

Soms wordt er nog een metalen pen in de teen geplaatst om de teen te fixeren. Deze wordt enkele weken na de operatie weer uit de teen verwijderd maar er kan ook besloten worden dat deze blijft zitten.

Hamertenen en klauwtenen worden in principe niet geopereerd vanuit cosmetisch oogpunt.

Na de operatie

Na de operatie mag u dezelfde dag nog naar huis. U heeft dan wel een groot verband om de teen of tenen. Na een paar dagen rust kunt u weer op de voet gaan lopen.

Als er een metalen pen in de teen is geplaatst, mag u niet op uw tenen staan of lopen totdat de pen is weggehaald. Dat gebeurt dan meestal 3 of 4 weken na de operatie. Daar is tegenwoordig een special klap-schoen voor ontwikkeld die volledig stijf is en zo gevormd dat er toch een vorm van afwikkling van de voet kan plaats vinden. Deze wordt dan tijdelijk gedragen.

Tot slot kunnen schoenen de eerste paar weken na de operatie niet of niet goed passen, omdat de geopereerde tenen dikker worden. Dit trekt binnen enkele maanden weg.
Om kleine drukpunten te verlichten zijn er silicone prostheses beschikbaar

>>> 

Als de tenen na verloop van jaren weer kromtrekken, dan kan er nogmaals een operatie worden uitgevoerd.